Sidan senast uppdaterad 2020-03-21

2020-03-21

Inget riks i Kumla 23 maj - SDS letar ny lösning

Förutsättningarna ändras snabbt just nu. För en månad sedan kunde vi meddela att Dartmoorsällskapets riksutställning skulle ordnas redan den 23 maj i samarbete med Svenska Föreningen för Irish Cob. Nu har den föreningen meddelat att de ställt in sitt riks. SDS arbetar därför för att hitta en annan lösning för årets utställning.

2020-03-21

Årsboken försenad

Svenska Dartmoorsällskapet har precis som moderföreningen Dartmoor Pony Society en fin årsbok som vi är stolta över. I år får vi dock bereda oss på att få vänta lite på boken. Orsaken? Redaktören har brutit armen.

2020-02-22

Årets Dartmoor Diary har kommit

Dartmoor Pony Societys jättefina årsbok har kommit till oss som är personliga medlemmar även i vår brittiska moderförening. Det är en högtidsstund varje år årsboken dimper ner hos er webbredaktör, som nu är inne på sin 35:e årgång av boken. Omslaget pryds i år av Shilstone Rocks North Country Man RD 6- sonen Shilstone Rocks North Westerly, som varit rasens stora affischnamn i de prestigefyllda ridklasserna det senaste året. Han blev champion dartmoor/exmoor/shetland på Horse of the Year Show och bästa dartmoor och totalt fyra på Olympia i London före jul.
Boken är helt i färg och full med bilder på vackra dartmoorponnyer. Inte undra på att andra brittiska rasföreningar är avundsjuka på vad den i sammanhanget ganska lilla Dartmoor Pony Society åstadkommer varje år. Stora delar av innehållet återkommer år från år: resultat från DPS utställningar och ranking över bästa sto, hingst och fadershingst med mera. Supreme Champion på Dartmoor Pony Society Breed Show (riksutställningen) var stoet Hisley Precious Gift e Hisley Craftsman u Hisley Party Girl. Reserv blev hingsten Moortown Crusader, också han e Hisley Craftsman. Dessa båda rankades sedan som Mare of the Year och Stallion of the Year. Sire of the Year - bästa fadershingst - blev förstås deras far Hisley Craftsman.
Det märks att DPS påverkats av nedgången i avel som drabbat i stort sett hela Europa och alla raser. Medlemsantalet har sjunkit och man behöver tänka mer på sin ekonomi. Det finns en oro för att avelsbasen ska bli för smal när flera blodslinjer är på väg att försvinna. Det kanske är dags för de brittiska uppfödarna att hämta hem lite blod från uppfödare i andra länder för att vidga det genetiska urvalet? Sekreteraren i DPS har ju redan en svenskfödd ponny i stoet Sweet Little Daisy.

2020-02-26

Hingstar med licens för avel 2020

Hittills har hingstägare löst licens för sju dartmoorhingstar som kommer att verka i aveln 2020. Dessa sju är: Babe's Vincent RD 24, Mr Yoda RD 22, Shilstone Rocks Mountain Lord RD 16, Shilstone Rocks Snowlord RD 10, Stjärnsunds Starden RD 21, Stjärnsunds Wictory RD 13 samt Stjärnsunds Wesley RD 25.
Babe's Vincent som ju är lite av en outcross jämfört med de andra kommer i år att stå stationerad hos Emelie Lönnberg i Skinnskatteberg. Stjärnsunds Wesley är finskägd, men tar emot svenska ston. De andra tre hingstarna står alla i Roslagen.

2020-01-06

Förnya ditt medlemskap

Visst vill du som varit medlem vara med i Svenska Dartmoorsällskapet under 2020 också? Och du som gillar dartmoor, men som inte kommit dig för att gå med i föreningen tidigare, varöf inte göra slag i saken? Genom ditt medlemskap stödjer du vårt arbete med dartmoorrasen i Sverige, våra aktiviteter och vår marknadsföring av rasen.
Medlemsavgiften är 250 kronor för enskild medlem eller 350 kronor för familj. Du betalar till plusgirokonto 38 12 35-1. I avgiften ingår vår fina årsbok som styrelsen jobbar för fullt med att ta fram så att alla medlemmar ska kunna få den med posten under våren.

2020-01-06

Dags även att lösa hingstlicens

Följande meddelande har idag gått ut till ägare av godkänd dartmoorhingst: "VIKTIG INFORMATION. Ni som planerar att låta era hingstar stå till förfogande för ston under 2020 behöver betala årslicensen! Hingsten kommer då att presenteras på vår hemsida under rubriken ”Hingstar godkända för avel i Sverige” med bild, stamtavla mm. Genom att betala licensen bekräftar ni även som hingstägare att ni fullföljt och kommer att fullfölja era åtaganden avseende avelsarbete på hästar. Se nedan Jordbruksverkets föreskrift."
”I Jordbruksverkets föreskrift om avelsarbete på hästar framgår i 4 kap. 7§ att en hingstägare är skyldig att rapportera de betäckningar som hingsten genomfört enligt bestämmelser fastställda av avelsorganisationen. Länsstyrelsen är kontrollmyndighet när det gäller föreskrifter fastställda av Jordbruksverket. I SHs (avelsorganisationen för dartmoor) hingstreglemente punkt 6.1 framgår att sista datum för att rapportera betäckningarna är sista september betäckningsåret och att försenad rapportering klassas som ogiltig. Glöm inte att läsa igenom det som står om hingsten på vår hemsida och meddela eventuella ändringar till web-ansvarig Eva Jangö eva@jango.se. Du kanske har en fin nytagen bild på din hingst som du vill uppdatera sidan med? Då är all information aktuell när betäckningssäsongen startar. Årslicensen ska betalas senast den 16 februari 2020 till Dartmoorsällskapets pg 38 12 35-1 och är fortfarande bara 300 kr! Samtliga hingstar vars licens är betald kommer att publiceras då. Betalar du efter 16 februari gäller dubbel avgift (600 kr). Om hingsten inte ska användas i avel under 2020 behöver inte årslicensen betalas. Om du inte betalar licensen kommer hingstpresentationen på Dartmoorsällskapets hemsida 2020 att ligga under avdelningen ”hingstar ej längre avelsverksamma i Sverige”.

2019-12-03

Dartmoor på Friends

Dartmoorn visade upp sin mångsidighet under årets Sweden International Horse Show på Friends i Solna. Våra tre representanter i år var Näsuddens Hector som visades körd, Fionas Mr Darcy som reds i dressyr och Shilstone Rocks Mountain King som inte bara reds i westernsadel utan även lyckades vinna Stallbackens maskeradtävling och gick tvåa i sin klass i den inofficiella utställning med Lennart Gustavsson som domare som också ordnades. På bilden ovan visar han upp sig inne på stora huvudarenan inför den mångtusenhövdade publiken. En skillnad mot tidigare år var annars att rasföreningarnas montrar inte var belägna i direkt anslutning till boxen där respektive rasrepresentant stod. Det kanske lockade lite färre besökare när det inte fanns någon ponny att klappa vid montern. I gengäld fanns det mer tid för dem som var nyfikna på rasen att prata med de medlemmar ur föreningen som ställde upp som monterpersonal.

2019-11-02

Stjärnsunds Starling BIS på Roslagens Halloweenutställning

Det är ingen hejd på dartmoorns framgångar i konkurrens med andra ponnyraser i år! På Alla Helgons Dag visades tvååriga valacken Stjärnsunds Starling på Roslagens Ponnyavelsförenings Halloween-utställning på Väddö. Resultat: Best in Show med 42 poäng. Starling är lillebror (samma mamma) till Stjärnsunds Twittra som tidigare i år fått avelsdiplom, och deras mor Shilstone Rocks Quickstep RD 131 belönades med avelsvärderklass Elit för ganska jämt ett år sedan.

2019-10-11

Åtta ston betäckta av dartmoorhingst

Betäckningssiffrorna fortsätter tyvärr att vara låga inom svensk ponnyavel. För dartmoorhingstarnas del summerar vi åtta betäckta ston varav sju dartmoorston, att jämföra med elva betäckta ston förra året. Så här ser siffrorna ut per hingst: Babe's Vincent RD 24 ett sto, Råås Figaro RD 19 ett sto (korsning), Shilstone Rocks Snowlord RD 10 ett sto, Stjärnsunds Starden RD 21 två ston, Stjärnsunds Wictory RD 13 tre ston. Vi håller tummarna för att stona är dräktiga och får fina föl nästa år.

2019-10-08

Apple's Capella championföl i Skaraborg

Dartmooraveln i Sverige må vara liten (alltför liten tycker webbredaktören). Men något fel på kvaliteten är det då inte. Ett par veckor efter Figaros triumf i Vetlanda visades hans lilla dotter Apple's Capella på Skaraborgs Ponnyavels höstutställning - och blev champion bland föl av alla utställda ponnyraser. Hela 42 poäng fick hon. Stolt mor är Anfefas Campari, som följde upp sin reservtitel från riks med att bli Bäst i Rasen nu. Grattis till Louise Rundell, Stuteri Apple, som haft ett mycket framgångsrikt år med sina dartmoorponnyer!

2019-09-25

Råås Figaro blev Årets Ponny

Nu har det hänt! För första gången i tävlingens historia stod en dartmoor som segrare i Årets Ponny. Det var årets dartmoorchampion, valacken och före detta avelshingsten Råås Figaro som stod för den bedriften. Ägaren och uppfödaren Sara Wennerbo var förstås överlycklig.
Att bli Årets Ponny är det finaste man kan bli i den svenska ponnyutställningsvärlden. Råås Figaro tävlade mot nio andra ponnyer, var och en representant för sin ras och uttagen till tävlingen av respektive rasförening. De flesta av dem hade likt Figaro blivit champions på riksutställning. Tävlingen avgjordes traditionsenligt i samband med Ungponnychampionatet i Vetlanda och dömdes i år av Helena Kättström. Det var en fantastisk syn att se alla vackra ponnyer i ringen på Vetlandas stora gräsbana, och en ännu häftigare upplevelse att se Sara springa ärevarv med sin ponny efter slutsegern.
Årets Ponny har ett par decennier på nacken vid det här laget. Vår ras har varit nära slutsegern ett par gånger – Alfred var tvåa år 2000 och Häggdrogets Stella McCartney var tvåa så sent som 2015. Men detta var alltså första gången som en dartmoor vann. Stort grattis Sara!

2019-09-11

Råås Figaro årets champion på riks

Förra gången Råås Figaro RD 19 tog hand om slutsegern på Svenska Dartmoorsällskapets riksutställning var han en lovande tvåårig hingst. Elva år senare var det dags igen. På årets riks blev Figaro Supreme Champion med 43 poäng – numera som valack.
Reservtiteln till segervana stoet Anfefas Campari, som här fick 41 poäng. Det är hon som syns till höger på bilden bredvid Råås Figaro. Unghästchampion blev tvåårsstoet Råås Diamant med 40 poäng. Resultatlista från riks finner du här.
Utställningen arrangerades i samarbete med Svenska Fjordhästföreningen och det var en hel rad aktiviteter som pågick samtidigt under söndagen på Grevagården. Råås Figaro gick vidare till att tävla om Best in Show bland flera raser, och valdes där till Reserv Best in Show. En prima uppvärmning inför Årets Ponny i Vetlanda nästkommande helg, där vi förstås hoppas att få se honom.

2019-08-28

Dartmoor på Djurens Helg

Solvalla travbana i Stockholm ordnade Djurens Helg, ett stort publikevenemang, den 24-25 augusti. Så här skriver Maria Zahlander i Svenska Dartmoorsällskapets officiella grupp på Facebook om vårt deltagande där: "Djurens Helg på Solvalla bjöd på härligt sensommarväder och fina dartmoorponnyer! Rana's Orkan och Näsuddens Hector visade upp sig tillsammans med Emely Lönnberg! Dels fanns de med i visningspaddocken med ett program och dels blev de "inhyrda" till Solvallas travskolas ponnyridning när kön med ridsugna barn blev längre och längre..." Tack för hjälp med fin reklam för rasen, Emely!

2019-08-28

Diplom till Stjärnsunds Twittra

Treårsstoet Stjärnsunds Twittra visades på sommarpremieringen i Vara den 25 augusti. Resultatet skäms inte för sig - det blev 41 poäng och ett avelsdiplom för det fina ungstoet. På premieringen ordnades en final där bästa diplomsto oavsett ras utsågs, och där slutade Twittra på andra plats. Grattis säger vi ägaren Louise Rundell på stuteri Apple.

2019-08-20

Råås Figaro kastrerad

Antalet dartmoorhingstar i Sverige minskar. Sara Wennerbo meddelar att hon låtit kastrera Råås Figaro RD 19. Han har varit till salu en längre tid utan att det gått att finna en köpare intresserad av en hingst, så nu får han ett nytt liv som valack istället. Figaro är 13 år och far till 14 föl, inklusive Råås Cirius som exporterats till Finland som avelshingst. Själv var Råås Figaro Best in Show på SDS:s riksutställning 2008.

2019-06-16

Taras Thunder är död

Hingsten Taras Thunder lever inte längre. Han blev 25 år gammal. Han var i svensk avel under tjugotalet år och lämnade drygt 40 föl efter sig. Mest kända är dottern Trollskogens Safir, BIS på riks 2001 och godkände hingsten Råås Figaro, Supreme Champion 2012. Själv var Thunder champion på riksutställningen 2006. Siste ägare var SDS:s tidigare ordförande Jessika Svedberg.

2019-06-04

Stjärnsunds Twittra fick 41 poäng i Skaraborg

Dartmoorn må vara liten antalsmässigt som ras i Sverige, men när det kommer till utställningsresultat i konkurrens med andra ponnyraser är den stor. Årets utställningssäsong har bara börjat, men redan har en svenskfödd dartmoorponny utmärkt sig. Det är treårsstoet Stjärnsunds Twittra som varit iväg på Skaraborgs Ponnyavels utställning i Vara och kommit hem med finfina 41 poäng och en Bäst i Rasen-titel. Grattis säger vi till ägaren Louise Rundell, Stuteri Apple.

2019-04-23

Farväl till Taras Miss Beauty

Maria Zahlander berättar på Facebook att Taras Miss Beauty RD 80 fått fara till hästhimlen efter en skada i hagen. Beauty, som var född 1996 och alltså 23 år i år, levde verkligen upp till sitt namn och var Best in Show på Dartmoorsällskapets riksutställning 2002. Hon var också en uppskattad ridponny i verksamheten på Stjärnsund. Av hennes fem avkommor tävlar döttrarna Stjärnsunds Melrose och Stjärnsunds Primerose i körning, och deras syster Miss Treasure exporterades till Finland i höstas.

2019-03-16

Årsboken har kommit

Nu ska alla medlemmar i Dartmoorsällskapet fått föreningens årsbok för 2018. Här finns läsning om gamla hingstar, riksutställningen 2018, vardagliga berättelser från medlemmar om deras älskade ponnyer och mycket annat.
De medlemmar som varit med lite längre har dessutom fått årgång 2017 som blev kraftigt försenad. Också den med artiklar både om dartmoorponnyer från förr och om ponnyer och händelser under 2017. Med mera. Är det ändå inte fantastiskt att år lilla förening kan ta fram en så fin årsbok? Tack till alla som på olika sätt bidragit.

2019-03-07

Årsmöte via Skype

Har du ofta tänkt att du borde komma på Svenska Dartmoorsällskapets årsmöte, men aldrig kommit iväg på grund av att det varit långt att åka och du inte haft hästvakt hemma? Nu har du chansen att vara med utan att lämna gårdsplanen. SDS följer med sin digitala tid och håller sitt möte via Skype. Mötet blir söndagen den 24 mars klockan 10 och kallelse har gått ut via mejl till alla medlemmar.

2019-02-27

Stjärnsunds Wesley bästa hingst i SH:s fototävling

Svenska Hästavelsförbundet har haft en omröstning där rasföreningarna som SH står som avelsorganisation för har fått skicka in utvalda foton på rasföreträdare. Dessa har man sedan fått poängsätta. Vinnaren fick titeln "Årets SH-häst 2018". Den utmärkelsen gick till ett flott irish cobsto, men som mycket god tvåa, slagen med bara en poäng och därmed bästa hingst, kom vår unge championhingst, numera finskägde Stjärnsunds Wesley RD 25. Grattis till ägare och uppfödare och fin reklam för dartmoorrasen.

2019-02-20

Nio hingstar har licens 2019

Hittills har ägare till sammanlagt åtta dartmoorhingstar valt att betala licens för betäckningsåret 2019. Följande hingstar står redo att ta emot ston i vår: Babe's Vincent RD 24, Mr Yoda RD 22, Råås Figaro RD 19, Shilstone Rocks Mountain Lord RD 16, Shilstone Rocks Snowlord RD 10, Stjärnsunds Starden RD 21, Stjärnsunds Wesley RD 25, Stjärnsunds Wictory RD 13 och Taras Thunder RD 8.

2019-02-19

SPAF slår ett slag för ungponnyaktiviteter

Svenska Ponnyavelsförbundet - med Svenska Dartmoorsällskapet som en av sina medlemsföreningar - arrangerar varje år treårstest, kvalitetsbedömning för fyraåringar och ungponnychampionat för fem- och sexåringar. Det är bra aktiviteter att ha som mål vid utbildningen av unga ponnyer, och dartmoorponnyer har ofta hävdat sig bra särskilt på treårstester. Nu har förbundet tagit fram en ny webbroschyr om aktiviteterna. Du kan läsa broschyren här.

2019-02-17

Wesley välkomnar svenska ston

Som den uppmärksamme noterar så finns den i höstas exporterade unge championhingsten Stjärnsunds Wesley RD 25 med i uppräkningen av hingstar med licens 2019. Hans finska, svensktalade ägare bor strax norr om Helsingfors och har valt att lösa svensk licens för hingsten. Den som är intresserad av en vår- eller sommarresa över Östersjön med sitt sto är alltså välkommen till Wesley. Han har stamboksförts med numret RD 25 och adress och telefon till hans ägare finns på hans webbstambokssida precis som för de svenskstationerade hingstarna med licens.