Sidan senast uppdaterad 2013-08-06


Fakta om dartmoorponnyn

Dartmoor ligger i Devonshire i sydvästra England. Området består av berg och höglänta hedar. Det har funnits ponnyer i Dartmoor sedan urminnes tider. Första gången de förekommer i källorna är redan 1012, då ponnyer från heden finns omnämnda i ett testamente.

Förmodligen har de flesta brittiska ponnyraserna ett gemensamt förflutet. Säkert är att dartmoorponnyerna är besläktade med sina närmaste grannar i norr, exmoorponnyerna. Men medan exmoorponnyn bevarats ren har dartmoorponnyn genom inkorsningar fått mer av ridhästens linjer och rörelser.

1941 föddes den hingst som mer än någon annan kommit att prägla den moderna dartmoorponnyn. Hans namn var JUDE och han var svart. Jude var e welsh mountainhingsten Dinarth Spark u Juliet IV e The Leat. The Leat var i sin tur e arabhingsten Dwarka u en dartmoor/hackneykorsning, så Jude hade en hel del främmande blod i sina ådror. Idag går det knappast att uppbringa en dartmoorponny som inte har Jude flera gånger i sin härstamning.

Den brittiska avelsföreningen The Dartmoor Pony Society bildades 1924. Den är ansvarig för The Dartmoor Pony Studbook som är moderstamboken för all världens dartmoorponnyer. Numera är Dartmoor Pony Studbook i princip sluten. De flesta dartmoorponnyer föds upp på stuterier över hela Storbritannien, och av de ponnyer som idag går i nationalparken Dartmoor är långt ifrån alla renrasiga. Det finns dock ett par hägn (Newtakes) med dartmoorponnyer på heden, det så kallade "Dartmoor Pony Moorland Scheme". Detta avelsprogram har bidragit till att bredda avelsbasen för rasen.

Dartmoorponnyn är en förnämlig barn- och familjeponny i B-ponnystorlek. Dessutom har den ett mycket attraktivt yttre. Den passar ofta utmärkt som förstaponny. Även om den inte i första hand föds upp som tävlingsponny finns det exempel på dartmoor som hävdat sig på hög nivå i de flesta ridsportgrenar. Det är också en förnämlig körponny. Vid VM i ponnykörning 2007 var inte mindre än tre av ekipagen i parklassen dartmoorpar.

Den första större importen av dartmoor till Sverige skedde i början av 60-talet då Kolmårdens Djurpark köpte flera dartmoorston från Danmark. Någon ordnad avel kom dock aldrig till stånd. 1982 importerades den första hingsten från England. Han godkändes 1985. Samma år bildades Svenska Dartmoorsällskapet. Sedan dess har en lång rad dartmoor nått vårt land, främst från Storbritannien och Danmark. På senare år har dock betäckningssiffrorna tyvärr sjunkit till följd av den rådande lågkonjunkturen, precis som för andra hästraser i Sverige.

Svenska Dartmoorsällskapet anordnar varje år en riksutställning med ridklasser och oftast även andra aktiviteter för sina medlemmar. Som dotterförening till Dartmoor Pony Society ansvarar SDS för den svenska dartmoorstamboken.

Dartmoorponnyer föds också upp i flera sndra västeuropeiska länder liksom i USA och i Australien. Godkända dotterföreningar till Dartmoor Pony Society finns bland annat i Sverige, Norge, Tyskland, Nederländerna, Belgien och från och med maj 2011 även i Danmark. Den som har för avsikt att importera dartmoorponnyer - särskilt om de ska användas i aveln - bör dock alltid kontrollera om härstamningarna uppfyller Dartmoor Pony Societys och Svenska Dartmoorsällskapets krav.

[Bild från Dartmoorheden]

Hägnet Brownberry Newtake på Dartmoorheden, en del av Dartmoor Pony Moorland Scheme.
Foto: Eva Jangö © 2006